НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА - УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ЦИВИЛНОГ И ЈАВНОГ СЕКТОРА
5.08.2015

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА - УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ЦИВИЛНОГ И ЈАВНОГ СЕКТОРА

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом упутила је позив заинтересованој јавности да, у периоду од 23. јула до 14. августа 2015.године, узме учешће у јавној расправи о Предлогу Националне стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији за период 2015-2019. године. Јавна расправа укључује три скупа, у Београду, Новом Саду и Нишу, на којима ће заинтересована јавност у директном дијалогу имати прилику да надлежнима упути своје предлоге за унапређење стратешког документа. Расправу о Националној стратегији за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва, која је одржана у Нишу, 5.августа 2015.године, у просторијама Скупштине Града Ниша, пратили су и представници Градске општине Палилула.

Милена Бановић, шефица Одсека за планирање и стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва, изложила је кораке дугог и инклузивног процеса израде овог стратешког документа – почев од прве конференције, на којој су организације цивилног друштва изабрале теме које ће Стратегија обрађивати. Бановић је истакла и да овај партиципативни и инклузиван приступ и узради Стратегије, треба да постане пример добре праксе који би требало да у будућности постане саставни део рада државне управе и локалних самоуправа. У овом делу разговора је учествовао И Стефан Оташевић саветник у Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом. Бранка Анђелковић, водитељица пројекта ЕУ подршке Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом, указала је на то да је Влада Србије, кроз процес креирања ове Стратегије, показала интересовање за сарадњу са цивилним друштвом, али да је то само први корак у циљу изградње међусобног поверења између цивилног и јавног сектора. „Србија је спремнија него икад да изнедри овакав стратешки документ и крене у његову примену – ово није једносмерна улица, сви смо на истом задатку“, додала је Анђелковић.

Након уводних речи, отворена је јавна расправа, у којој су присутни изнели своје коментаре, предлоге и сугестије у односу на текст овог стратешког документа – у разговору са консултантима, који су учествовали у изради предложеног текста Стратегије. У току трајања јавне расправе, заинтересована и стручна јавност ће имати и прилику да путем онлајн консултација упути своје предлоге, сугестије и коментаре на предлог стратешког документа, припадајућег Акционог плана, као и Плана праћења спровођења и оцене успешности Стратегије, и да својим активним учешћем допринесе унапређењу овог важног стратешког документа.(ЕКОПолис мрежа, Фото.Д.В)

ТВ К::ЦН - Јавна расправа поводом предлога Националне Стратегије за цивилно друштво у Нишу